Meer weten

Veelgestelde vragen

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe woning, zij het voor uzelf of voor een familielid, brengt dat een veelvoud van vragen met zich mee. Hieronder hebben wij er voor u al een hele reeks op een rijtje gezet. Via de menu 'alle categorieën' kan u zelf filteren over welk onderwerp u meer wenst te weten.

Welke vestiging is voor mij het interessantste?

Veel hangt af van uw persoonlijke voorkeur. Onze campussen hebben elk unieke eigenschappen. Zo ligt WZC Zilversterre dichter bij het centrum van Gent en heeft het een eigen, ruime daktuin, maar ligt WZC Weverbos naast het natuurgebied 'Gentbrugse Meersen' in Gentbrugge. Sowieso zijn al onze campussen vlot bereikbaar, zowel met de wagen als met het openbaar vervoer, liggen ze buiten de Gentse lage-emissie-zone en is er parkeerplaats voorzien.

Welke woonvoorziening past het best bij de situatie van mijn mama/papa?

Dit is een heel intieme vraag waarvoor wij u graag uitnodigen voor een persoonlijk gesprek met onze sociaal assistenten, Pauline en Astrid. Zij luisteren naar uw verhaal, vragen en noden. Doordat zij overkoepelend werken, zijn zij op de hoogte van al onze verschillende campussen. Samen komen jullie dan tot de juiste plaats voor uw familielid.

Het gaat niet meer thuis, wat nu?

Wij begrijpen uw vraag en de daarmee gepaarde gevoelens. Weet dat u niet alleen bent. Hebt u een luisterend oor nodig? Onze sociaal assistentes Pauline en Astrid staan steeds voor u klaar en kunnen samen met u naar een gepaste oplossing zoeken, zij het via kortverblijf of een opname van uw familielid via assistentiewoning of een zorgkamer.

Wie zijn onze bewoners?

Woon- en zorgcentra vormen een mini-weerspiegeling van de maatschappij. Elke bewoner is uniek met zijn eigen verhaal. Een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat dan ook niet. WZC De Foyer stelt elke persoon in zijn eigenheid centraal en houdt zich daarvoor aan de principes van keuzevrijheid en autonomie.

Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

Wanneer u opvang wenst voor uw familielid, dan kan u steeds een afspraak maken met onze persoonlijk assistenten, Pauline en Astrid. Dat kan via ons contactformulier of via het telefoonnummer 09 330 20 35. Zij nemen dezelfde dag of de volgende werkdag contact met u op. Pauline en Astrid zijn steeds op de hoogte van de wachtlijsten en houden rekening met de dringendheid van uw vraag.

Ik wil op bezoek komen, hoe regel ik dat?

De bezoekregeling door de coronacrisis verschilt van campus tot campus. Gelieve contact op te nemen met het onthaal van de campus waar u op bezoek wenst te komen. Dank voor uw begrip.

Kan ik terugkeren wanneer ik tijdens een ziekenhuisopname positief test?

U kan zeker terugkeren naar het woonzorgcentrum waar u verblijft, maar wegens het besmettingsgevaar dient u 14 dagen in quarantaine in uw kamer te verblijven. Uiteraard zal het u aan niets ontbreken en blijven wij u de beste zorgen voorzien, zij het met extra beschermingsmateriaal.

Kan ik opgenomen worden wanneer ik positief test vóór de opname

Uit voorzorg om onze eigen bewoners te beschermen, vragen wij u om thuis 14 dagen in quarantaine te blijven. Voor uw opname zal u opnieuw getest worden. Test u negatief, dan kan u opgenomen worden. Uit voorzorg zal u nogmaals getest worden na uw opname. Test u opnieuw positief, dan zal u 14 dagen in quarantaine in uw kamer moeten verblijven.

Hoe ziet WZC Zilversterre eruit?

WZC Zilversterre heeft 4 verdiepingen en een gelijkvloers die elk hun eigen specifieke zorgen bieden. Het gelijkvloers, afdeling Gainsbourg, en de helft van de eerste verdieping, afdeling Fitzgerald, is voor personen die extra fysieke zorg nodig hebben.

Assistentiewoningen bevinden zich eveneens op de eerste verdieping Casablanca, de tweede verdieping Columbo en de derde verdieping Cavell. Elke afdeling (op Casablanca na) heeft zijn eigen ruime dagzaal met terras. Het onthaal, het winkeltje, de Orangerie, wellness, fitness en het kapsalon bevinden zich allemaal op het gelijkvloers. De vierde verdieping is de daktuin.

Hoe lang duurt het eer er een plaats vrijkomt?

Wanneer u ons contacteert, is het moeilijk om mee te delen wanneer er een plaats zal vrijkomen. Uw plaats op de wachtlijst is afhankelijk van uw datum van inschrijving en uw graad van zelfredzaamheid. Wanneer u als eerste op de lijst staat en er een plaats vrijkomt die past bij uw profiel, zal een van onze medewerkers van de centrale sociale dienst u contacteren en een mogelijk contract met u samen bespreken.

Bieden jullie kortverblijf aan?

Zeker, wij bieden kortverblijf aan in WZC Zilversterre, WZC Weverbos en WZC De Zilvermolen. De maximum periode kortverblijf is bepaald op 60 dagen na elkaar. U kunt er maximum 90 dagen per jaar gebruik van maken.

In welke mate dien ik al dan niet zorgbehoevend te zijn om voor een assistentiewoning of woonzorgkamer te opteren?

Bewoners van een assistentiewoning dienen in staat te zijn om zelfstandig te wonen. Voor ondersteunende hulp zoals bij het wassen, kan de bewoner dienst doen op externe partners zoals thuishulp.

Omdat zelfstandig wonen vaak niet meer lukt, hebben bewoners van een kamer vaker extra hulp nodig. Wij geven voorrang aan zorgbehoevende mensen die intensieve ondersteunende hulp nodig hebben waardoor een thuissituatie niet meer mogelijk is voor hen. Dat kan zowel op fysisch als op psychisch vlak zijn.