FAQ items aan het laden...
Preventie van dementie2017-12-01T14:32:50+01:00

In Vlaanderen leven naar schatting 100.000 mensen met dementie. Daarvan verblijft bijna 70% thuis. Ruim 30% woont in een woonzorgcentrum of een aangepaste voorziening. Verwacht wordt dat de aandoening dementie de komende jaren meer en meer mensen zal treffen. Experts voorspellen zelfs een toename van 30% tegen 2020. Dat komt omdat dementie vooral mensen ouder dan 65 jaar treft en we met z’n allen ouder worden. De aandoening komt soms ook op jongere leeftijd voor.

Het aantal onderzoeken naar preventie van dementie is indrukwekkend. De meeste onderzoeken laten zien dat er een samenhang is, maar laten niet toe te besluiten tot oorzakelijke verbanden. Echter van verschillende risicofactoren is er wel voldoende bewijs voor het belang van het vermijden ervan in functie van cardiovasculaire problemen.

Wat doet WZC De Foyer?

Voeding: het belang van een mediterraan dieet

Bij preventie van hart- en vaatziekten wordt vaak verwezen naar het belang van een mediterraans dieet. Het bestaat uit veel fruit, groenten, vette vis, weinig (rood) vlees en matige hoeveelheden wijn.

WZC De Foyer werkt met een eigen grootkeuken in Zilversterre die dagelijks verse ingrediënten gebruikt om de maaltijden te bereiden. De maaltijden zijn gevarieerd en in buffetvorm. Op die manier kunnen bewoners zelf kiezen hoeveel en wat ze willen eten. Bier en wijn staan vrij ter beschikking, zij het in beperkte mate.  Onze bewoners zijn vrij om te kiezen wat zij wensen.

Licht

Studies tonen aan dat een sterke lichtstimulans in de morgen en een lichtstimulans net na de middag hetzelfde gunstige effect sorteren als een hoog niveau de hele dag door (vooral in de winter zijn kleine extra lichtstimulansen zinvol).

WZC De Foyer gebruikt daarom dynamisch licht in de leefruimtes. Daarnaast is elke hoek van elke ruimte voldoende verlicht, zodanig dat elke bewoner in staat is om goed te zien en valpartijen kan vermijden.

Sociale activiteiten

Bij mensen die regelmatig in stimulerende activiteiten betrokken zijn, halveert het risico op dementie. Daarentegen staat dat wie op oudere leeftijd juist een verminderd sociaal contact heeft met medemensen, kans heeft op een verdubbeld risico op dementie.

Door innovatieve technieken in de zorg zoals robotsystemen voor de verdeling van medicatie en een tillift in elke kamer, komt er nog meer tijd vrij voor medewerkers om contact te maken met de bewoners.

Het ontbijt, middagmaal en avondmaal wordt op elke verdieping ook samen in het bijzijn van de medebewoners in de leefzaal gegeten. Daardoor komen de bewoners veel meer met elkaar in contact dan wanneer het eten op de kamers zou gebracht worden. Culturele activiteiten zoals museumbezoeken en theatervoorstellingen worden systematisch ingebouwd.

Meer voorbeelden van preventie van dementie, toegepast door WZC De Foyer, vindt u in onze brochure ‘Preventie van dementie’.

Foto: http://www.onthoumens.be

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 88

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 89

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Kortrijksesteenweg 775
9000 Gent
09 330 20 35

Sint-Jozefstraat 1 A
9041 oostakker
tel: 0471 40 21 33
info@zcglorieux.be