Kelly Hoofdverpleegkundige WZC Zilversterre

Hoe verschilt het verloop van een dag vroeger?

Alles is anders, maar het wordt het nieuwe normaal. Je raakt daar aan gewoon. In het begin was het heel druk. Er komt veel bij kijken, zoals telefoons van familie. Ik denk dat het veel moeilijker zal zijn om de maatregelen terug los te laten. Alles draait rond de gezondheid van de bewoners.

Een groot stuk uit de dagindeling bestaat uit het contact maken met familie. Onze bewoners zijn nu afgesneden van hun familie, maar door middel van online videoplatforms kunnen ze elkaar toch met hun eigen ogen zien. Het loopt wel niet altijd even vlot omdat ze hardhorig zijn of ze begrijpen het niet. Ik ga het contact met familie sowieso nooit afblokken, de familie krijgt alle informatie via de Facebook-groep en zien dat het goed gaat. Het wordt geapprecieerd. 

De band met familie is nog nooit zo nauw geweest, ook al zie je ze minder. Ze moeten je volledig vertrouwen dat alles goed zal verlopen. Ik merk veel dankbaarheid. Elk telefoongesprek eindigt met een bedanking. Je wordt een stukje familie van hen, omdat je nu als enige instaat voor de veiligheid van hun vader of moeder.

Welke maatregelen moeten bewoners volgen?

Bewoners weten dat ze op hun kamer moeten blijven. De deur mag open blijven, maar niet met een open raam tegelijkertijd. We wandelen ook met bewoners. Van zodra ze in de gang komen, moeten ze een mondmasker dragen. We proberen het verblijf van de bewoners op kamer veel te verzachten door activiteiten te organiseren zoals een  drankenbar, hun haar leggen, of we maken tijd voor een babbeltje. Je merkt dat ze  dankbaar zijn dat er iemand is.

Hoe voelen bewoners zich hierbij?

Er is veel verschil tussen de mensen onderling. Sommigen hebben het er heel lastig mee. Dan springen we meer binnen bij hen en geven hen een oppeppend woordje. Wij vormen een mini-samenleving. Sommigen krijgen depressieve gevoelens. 

Hoe voelen medewerkers zich hierbij?

Bij de medewerkers zit de spirit er in en iedereen gaat ervoor. Ze voelen ook de waardering van de maatschappij en het wordt hier ook uitgesproken. Ze zijn er ook trots op dat we het in deze moeilijke omstandigheden voor elkaar krijgen en dat we weinig besmettingen hebben.

Waar haal je het meeste moed uit? 

Dat we goed bezig zijn. Dat we met het resultaat zitten dat we tot nu toe hebben. We krijgen veel dankbaarheid van bewoners en de leidinggevenden.

Waar zie je het meeste naar uit na de crisis?

Ik kijk ernaar uit om op reis te gaan. Toen ik het nieuws hoorde over de mogelijke afgelassing van reizen deze zomer, kon ik beginnen janken. Nu heb ik mij erbij neergelegd. Ik ga al content zijn als ik een fietstocht kan maken of mijn vrienden kan zien. En naar de kapper wil ik ook gaan.

Heeft je familie er last van?

Mijn gezin is mijn grootste supporter. Ik neem wel maatregelen naar mijn familie toe. Het is al weken geleden dat ik mijn man nog gekust heb. Je weet nooit.

Door |2020-05-15T13:42:36+01:00mei 15th, 2020|Corona|0 Reacties

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 88

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 89

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Kortrijksesteenweg 775
9000 Gent
09 330 20 35

Sint-Jozefstraat 1 A
9041 oostakker
tel: 0471 40 21 33
info@zcglorieux.be