WZC Weverbos krijgt ‘doorgetrapte’ fiets

WZC Weverbos is de trotse eigenaar van de ‘doorgetrapte’ fiets van Marianne Thyssen, Europees parlementslids en ex-partijvoorzitter van CD&V. De fiets kadert in de actie ‘Doorgetrapt’, een project van Te Gek!? Op de Pedalen.

Kleurrijk

36 bekende Vlamingen en Nederlanders schonken hun oude (doortrappende) fiets aan het project ‘Doorgetrapt’. Eerst stonden de fietsen verstopt in een tuinhuisje. Vervolgens kregen ze in een van de psychiatrische centra van Vlaanderen een metamorfose die hen opnieuw in staat stelden de baan op te rijden. Misschien niet meer in de originele staat als voorheen, maar wel met hun eigen uniek en kleurrijk karakter: als regenboog, als draak, dicht bij de natuur of omwonden door warme wol.

Om geld in te zamelen voor fondsen en wetenschappelijk onderzoek rond psychoses, bood ‘Doorgetrapt’ elke fiets per opbod aan. Bouwpromotor Cofinimmo ontving uiteindelijk de fiets van Marianne Thyssen, Europees parlementslid e ex-partijvoorzitter van de CD&V, en schonk deze aan WZC Weverbos. Haar fiets ging in therapie in het Pyscho-Sociaal Centrum Sint-Alexius-Elsene.

Taboe doorbreken

De actie ‘Doorgetrapt’ is een project van Te Gek!? Op de Pedalen en naar een idee van conceptueel kunstenaar Sven. (Misschien zegt die naam u iets. Sven staat ook in voor de ontwerpen van de tuinen van WZC De Foyer vzw.) De actie ‘Doorgetrapt’ wil het taboe en stigma rond psychose aanpakken, want net zoals deze fietsen, kunnen deze mensen na hun herstel opnieuw meedraaien in onze maatschappij.

“Wat we werkelijk wilden aantonen,” vertelt Sven, conceptueel kunstenaar en bedenker van het project, “is dat deze fietsen door herstel opnieuw kunnen meedraaien, misschien niet meer zoals voorheen, maar wel met de ervaring die de psychose heeft gebracht, met de unieke kijk die deze mensen nu hebben op de wereld en die zich vertaalt in een bijzondere creativiteit. Een creativiteit die zij gebruiken om de wereld rondom hen beter te begrijpen. Want niets is nog wat het lijkt …”

De fiets is te bewonderen in WZC Weverbos.

Meer informatie vindt u op de website van ‘Doorgetrapt’: http://www.tegekopdepedalen.eu/

Door |2014-07-30T15:25:43+01:00juli 30th, 2014|News|0 Reacties

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 88

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 89

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Kortrijksesteenweg 775
9000 Gent
09 330 20 35

Sint-Jozefstraat 1 A
9041 oostakker
tel: 0471 40 21 33
info@zcglorieux.be