Week van de valpreventie

Ben jij al wel eens gevallen, of toch bijna? Naarmate mensen ouder worden, stijgt de kans om te vallen. Een valincident kan grote gevolgen hebben voor de dagelijkse zelfstandigheid van onze bewoners. Natuurlijk heeft niet elke val ernstige fysieke gevolgen, maar de psychologische impact van een val mag niet onderschat worden. Het is belangrijk dat de persoon snel terug zelfvertrouwen opbouwt om over zijn/haar valangst heen te komen. Het is dus essentieel om zo vroeg mogelijk te starten met preventie. Overigens is één van de belangrijkste preventiemaatregelen blijven bewegen.

De boodschap die wij iedereen meegeven: blijf actief!

 

Week van de valpreventie in WZC De Foyer

Omdat wij als organisatie trots zijn op onze ouderen, Trots op 80, hebben wij ook dit jaar in WZC De Foyer extra aandacht voor valpreventie.

Net zoals vorig jaar zullen er over de verschillende huizen activiteiten georganiseerd worden waarbij de nadruk ligt op bewegen. Daarvoor werken we samen met Logo Gezond+ uit Oost-Vlaanderen.

Het hoofddoel van deze week is om alle gezondheidsmedewerkers, familieleden en bewoners te sensibiliseren en informeren over val- en fractuurpreventie. Het is ook een gegeven feit dat er in die week, buiten informatiemomenten, plezier zal gemaakt worden met het diverse aanbod van activiteiten.

 

Stappentellers in Residentie Avondsterre

Omdat wij, in Residentie Avondsterre, de veiligheid van onze bewoners belangrijk vinden, nemen wij ook deel aan de week van de valpreventie. Gedurende deze week wordt er aandacht besteed aan de meerwaarde van een actief levenspatroon.

Doorheen de valpreventieweek nemen wij onze bewoners, familie- en medewerkers mee in een ontdekkingstocht over bewegen. Dat alles kadert in het verhogen van de levenskwaliteit van onze bewoners.

Zo organiseren wij verschillende activiteiten omtrent valpreventie. Er zal onder andere een veiligheidsbingo en valpreventieparcours gegeven worden.

Speciaal in deze week is ons dansfeest met koffie en gebak op woensdag 23 april. Dankzij S-plus Oost-Vlaanderen (Bond Moyson) beschikken wij over een Wurlitzer jukebox met een top 20 afspeellijst, samengesteld door onze bewoners.

Overigens wordt er met een stappentellerproject gewerkt. Dit zal een rode draad vormen doorheen de hele week van de valpreventie. Bewoners en personeelsleden worden uitgedaagd om zoveel mogelijk stappen per dag te zetten, want elke stap telt.

Onderzoek toont immers aan dat je dagelijks 10.000 stappen moeten zetten om fit te blijven. Zoveel mogelijk blijven bewegen is dus de stimulans die wij gedurende dit project willen meegeven.

Gedurende deze week wordt er, voor een beetje gezonde competitie, een klassement bijgehouden van de meest actieve bewoners en personeelsleden. Op het einde van de week wordt er een top drie van beide partijen opgemaakt en zal er een kleine attentie uitgedeeld worden.  

Samen gaan we voor een interactieve week met zowel aandacht voor valpreventie, de noodzaak van bewegen als tal van activiteiten.

 

Dansen in Huize Arion

Stad Gent zoekt naar de oudst dansende Gentenaar (man en vrouw) om de week van de valpreventie af te sluiten met een receptie in het stadhuis van Gent. De oudste vrouwelijke deelneemster heeft het genoegen te dansen met onze burgemeester Dhr. Daniël Termont. De oudste mannelijke deelnemer mag dansen met actrice Mevr. Janine Bischops.

Huize Arion heeft van de Foyer de oudste bewoonster (105jaar) en zij is op heden bereid om hieraan deel te nemen.

 

Blote voeten en familieavond in WZC Weverbos 

Studies over valpreventie wijzen uit dat risico’s voornamelijk meerdere oorzaken kennen en het meest succesvol bestreden kunnen worden wanneer ze multidisciplinair aangepakt worden. Daarom heeft de afdeling De Vlier van WZC Weverbos gekozen op alle acties niet alleen naar de bewoners, maar ook naar medewerkers en familieleden te richten.

De bewoners krijgen gedurende twee weken extra bewegingsstimulatie zoals aangepaste gym, de duofiets, oefeningen met de Wii-Fit en het blotevoetenpad.

Medewerkers zullen via een spel gesensibiliseerd worden in verband met de specifieke risicofactoren om zo hun aandacht verder op de verscherpen. Verder zullen we verder blijven voort gaan om elke val de nodige aandacht te geven en bespreekbaar te maken op de verschillende overlegmomenten. De verplaatsingstrajecten van risico bewoners krijgen ook hernieuwde aandacht.

Voor valpreventie met familieleden bespreekbaar te maken, heeft De Vlier de tweede familieavond ingericht. De eerste stond eerder al in teken van correct rolstoel- en rollatorgebruik. Nu gaan we dieper in op valpreventie. Met een psychologische benadering over valangst, gegeven door An Lootens, en de objectieve benadering van de identificatie en van risico’s en hoe daarmee om te gaan, gegeven door Rob, gaan we dieper in op valpreventie.  De administratieve benadering, de benadering door middel van het zorgplan en de animatieve benadering, zullen animator Wido en hoofdverpleegkundige Isabella uiteenzetten.  Tijdens de familieavond  zullen we ook de nieuwe initiatieven in de verf zetten: de duofiets in familiaal gebruik, de introductie van de Wii en de opstart van het project ‘Bewegen voor een door iedereen’.

Heb je familie op De Vlier? Schrijf je dan nu in via de evenementenpagina op de website van WZC Weverbos.

Download hier onze brochure in verband met valpreventie.

 

Tanja Stoop – Ergotherapeute – De Parel (Residentie Avondsterre)

Robrecht Cuyx – Kinesist WZC De Foyer

 

Bron afbeelding: http://www.valpreventie.be/

Door |2014-04-17T15:04:35+01:00april 17th, 2014|News|0 Reacties

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 88

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 89

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Kortrijksesteenweg 775
9000 Gent
09 330 20 35

Sint-Jozefstraat 1 A
9041 oostakker
tel: 0471 40 21 33
info@zcglorieux.be